E-mail cím:
 
 
Jelszó:
 
 
 
 
 
E-mail cím:
 
 
 
 

     Belépés      Regisztráció
HÍREK, ESEMÉNYEK

Csomortáni Fapipások ezúttal lepipálták a mezőnyt a főtt ételek kategóriájában, megnyerték a fődíjat - (2013-08-04)
Megtekintve: 2153 alkalommal

      Csíkszereda polgármestere a város legfontosabb közösségi rendezvényének nevezte a Pityókafesztivált – és ez abból is látszik, hogy a rendezvény lassan betölti a központi parkot, egyre többen ragadnak fakanalat, állnak az üstök, fazekak, serpenyők mellé.

A csapat 

      A tizenharmadik Pityókafesztivál helyszíne érezhetően kitágult, jó sok kanyart kellett vennie annak, aki minden sátrat, csapatot, étket meg akart szemlélni szombaton. A benevezett ötvenöt csapat – szervezetek, cégek, hivatalok, baráti társaságok – többsége az üstöket részesítette előnyben a főzésnél, de a készülő ételek igazán egyedi elnevezéseket kaptak. Volt bakonyi pityókapörkölt, szelektíven gyűjtött, újrahasznosított alapanyagokból és titkos hozzávalók adagolásával készített tokány, ökotokány, betyár gulyás vagy éppen pityókás tokány baka módra.

A legkülönlegesebb üstöt a Magyar Vándor csapat hozta, az ősi minta alapján kőből kifaragott edény negyven percig tartja a hőt, ha leveszik a tűzről. De serpenyők, tepsik is kerültek a tűzhelyekre, ezekben galambrakottas vagy ceglédi pityókás lebbencs készült. Volt olyan sátor, ahol székely szobát alakítottak ki, a Csíki Székely Múzeum csapata pedig éppenségel Zsögödi Nagy Imre műtermét-szobáját rendezte be használati tárgyakkal, festményreprodukciókkal, ahol Nagy Imre ebédje főtt. Gyarmati Zsolt múzeumigazgató szerint nem maradt fent recept, de a fellelhető adatok alapján állították össze a festőművész ebédjét, ahogy ő szerette.

A zsüri előtt


Horgásztanyát alakított ki a parkban az RMDSZ Csík Területi Szervezete, ott halételek és a tenger gyümölcsei mellé készültek a különböző pityókás körítések, saláták. Itt volt a budakeszi Buda Környéki Székely Kör és a Zánkai Pityókások csapata is. Nem volt könnyű dolga a Csiszér Előd főszakács, Xántus Attila és Kirmájer Enikő önkormányzati képviselők alkotta zsűrinek, a sok kóstolnivalóval sorban álltak a csapatok a szervezők sátra előtt, miközben a résztvevők jó része a finom falatokat fogyasztotta.

Az eredményhirdetéskor kiderült, a máskor is jól teljesítő Csomortáni Fapipások ezúttal lepipálták a mezőnyt a főtt ételek kategóriájában, megnyerték a fődíjat és a vándorkupát. Második lett a Csíki Székely Múzeum, harmadik pedig a Csíki Kamarazenekar. A sült ételeknél a Bocskor Pékség győzött, második a Csík Területi RMDSZ, harmadik a Hargita Népe–Székely Konyha csapata.

A zsűri különdíját a Fidelitas nyerte, a közönségdíj a Csíki Dance Salsa birtokába került. A Ceglédi Gyógyfürdő által felajánlott különdíj, a két éjszakás, három napra szóló üdülés a Magyar Vándor csapaté lett. Minden részt vevő csapat oklevelet és ajándékcsomagot vehetett át a szervezőktől, a tombolasorsoláson is ajándékcsomagok találtak gazdára. A díjkiosztó ünnepségen mutatta be Ráduly Róbert Kálmán polgármester annak a készülő Márton Áron-szoborcsoportnak a makettjét, amelyet a jövő évi városnapokon szeretnének felavatni a Szabadság téren.

Iochom Zsolt

forrás: szh.ro

    A versenyen való részvétel támogatója a Csomortányért Egyesület.   
 

Hozzászólok
Név:
 
Hozzászólás:
 
Ellenörző kód:
hat plusz három
 (Írja me a művelet eredményét. Pl. 13)


Hozzászólások
Tunde   2013-08-05 07:15:02
köszönjük szépen :)


Szocs Szabolcs   2013-08-04 15:39:15
Nagy gratulacio a csapatnak :)


vargasas   2013-08-04 07:39:52
Gratulálunk! Büszkék vagyunk! ..ria...ria..csomortán

« Vissza

 
Naptár, névnap
 Isten éltesse Hella nevű olvasóinkat!

 » névmagyarázat

Valuta és Valutaváltó


Időjárás

Legnépszerűbb cikkek

Legfrissebb híreink

 
Legújabb hozzászólások

Hírlevélre
Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
 
E-mail cím:
 

  Fotó: Csomortáni Ernő
Csobányospataka - Csíkcsomortán külbirtoka
A nap vicce:

Keresés a weboldalon: 

 


 

 
Ön a 2160921 látogató honlapunkon
A weboldalt készítette: a BTZ.
Szerkesztő Csomortáni Ernő: email küldése