E-mail cím:
 
 
Jelszó:
 
 
 
 
 
E-mail cím:
 
 
 
 

     Belépés      Regisztráció
HÍREK, ESEMÉNYEK

II díj a csomortáni fapipásoknak a csíkszeredai városnapokon - (2012-08-04)
Megtekintve: 1660 alkalommal

            

      Egyre kifinomultabb, különlegesebb, érdekesebb ételek készülnek a Csíkszeredai Városnapok népszerű rendezvényén, a Pityókafesztiválon. Ebben az évben sem volt könnyű dolga a zsűrinek.

Évről-évre gazdagabb az ízvilág,
pityokafesztival_01_b
Csomortáni Fapipások 
változatosabb, különlegesebb a felhozatal – ezt mondta kérdésünkre a versenyen főzött, sütött étkek kóstolgatása után a Pityókafesztivál zsűrijében évek óta helyet foglaló Csiszér Előd, a Hunguest Hotel Fenyő főszakácsa. Szerinte a főzőverseny kinőtte magát, a kezdetek óta, amikor a legtöbben tokányt főztek, ma már igen változatos módon készülnek a krumplis ételek, nemcsak főétel, hanem előétel, leves, desszert, és torta is készül a pityóka felhasználásával. Éppen ezért a zsűrinek is igen nehéz rangsorolni a versenyzőket.

       Az ínycsiklandó illatok, ötletes elnevezések, rusztikus, hangulatos terítékek, a jó hangulat ezúttal sem hiányoztak szombaton a központi parkból. A főzőversenyen 43 csapat indult, a legtöbben üstök körül szorgoskodtak, de volt igazi fás főzőkályha, néhányan pedig fazekat vagy éppen lábast igazgattak a szabad tűzhelyen. A Csíki Székely Múzeum csapata a pityókát bemutató kiállítást rögtönzött sátra elé, a tűzhelyen pedig Németnek torkán akadt csíki székely pityókagombóc leves készült.

pityokafesztival_02_b
Boros Szilvia - Gál István 

A politikusok is kifőzték a magukét, egymáshoz közel serénykedtek az Erdélyi Magyar Néppárt, a Magyar Polgári Párt illetve az RMDSZ szakácsai is, utóbbiak között Kelemen Hunor, a szervezet országos elnöke és Korodi Attila képviselő is kötényt kötött. De volt Boszorkánykonyha, készült bográcsleves aratóknak, túrós-gombás pityókaleves, bundás gombóc kincskereső módra, töltött pityóka, pityókás pogácsa és természetesen a pityókás tokány különböző fantázianevű változatai.

A Csiszér Előd főszakács, valamint Xantus Attila és Kirmájer Enikő helyi önkormányzati képviselőből álló zsűri becsülettel végigkóstolta mindenki főztjét, többen pálinkát is kínáltak a finom falatok mellé. 
Két kategóriában versenyeztek a csapatok, a sült ételeknél az Erdélyi Konyha nyert, a második helyet a Bocskor pékség II. csapata szerezte meg, a harmadik hely pedig az RMDSZ Csíki Területi szervezetéé lett.

pityokafesztival_03_b

A főtt ételek közül a Székely Konyha – Hargita Népe főztjét értékelte a legjobbnak a zsűri, utánuk a Csomortáni Fapipások és a Mikó-mi, a Csíki Székely Múzeum csapata került a dobogóra. A zsűri különdíját a Tiszta Búza csapat hús nélküli készítménye nyerte el, a közönségdíjat a Boszorkánykonyha kapta. Minden résztvevő csapat oklevelet és ajándékcsomagot kapott a szervezőktől, a tombolasorsoláson is ajándékcsomagok találtak gazdára.

 

Forrás: szh.ro

 


  

Hozzászólok
Név:
 
Hozzászólás:
 
Ellenörző kód:
nyolc plusz három
 (Írja me a művelet eredményét. Pl. 13)


Hozzászólások« Vissza

 
Naptár, névnap
 Isten éltesse Lázár, Olimpia nevű olvasóinkat!

 » névmagyarázat

Valuta és Valutaváltó


Időjárás

Legnépszerűbb cikkek

Legfrissebb híreink

 
Legújabb hozzászólások

Hírlevélre
Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
 
E-mail cím:
 

  Fotó: Csomortáni Ernő
Csobányospataka - Csíkcsomortán külbirtoka
A nap vicce:

Keresés a weboldalon: 

 


 

 
Ön a 2109770 látogató honlapunkon
A weboldalt készítette: a BTZ.
Szerkesztő Csomortáni Ernő: email küldése